Om oss

Svenska Kempoförbundet bildades genom ett samarbete bland några Kempoföreningar i skåne 2009. Vid denna tidpunkt var Kempo inte en officiell idrott inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet (SB&K). Med detta sagt så är inte Kempo en ny kampsport, den är tvärtom en av de äldsta och man kan härleda skrifter i Kempo och Chuan Fá långt tillbaka i tiden. 


2016 röstades Kempon in som officiell idrott inom SB&K, 2024 blev vi eget Underförbund inom densamma. Vi har idag 16 föreningar fördelade bland 4 distrikt i Sverige och samlar över 550 medlemmar. Vi står med eget landslag där vi genom åren tagit bla
9 x VM guld, 4 x Para-VM guld, 1 x U21 VM guld och 4 x Junior VM guld.

Svenska Kempoförbundet

Historik


Kempo är en av de äldsta budosporterna och har sitt ursprung från Kinesiskan Chuan Fá. Under 1800-talet spred sig avknoppningar till japanska fastlandet och till Hawaii. Där ifrån vidare till resten av världen. Trots samma ursprung kan man tydligt se skillnad på om Kempon fortsatt utvecklats i tex Kina, Japan eller Hawaii.


Kempon var också en av de första system att anordna mix-fighter där man blandar slag, spark, kast och markkamp. Mästare Sawayama Muneomi och Nippon Kempo stod bakom detta redan på 30-talet.


För mer information kring historiken besök Internationella Kempoförbundets hemsida:

 Kempo History – INTERNATIONAL KEMPO FEDERATION (olympickempo.com)

Internationellt


Kempo har likt många andra budo- och kampsporter en massa stilar där någon är mer traditionell medans en annan inriktar sig mer mot idrotten och tävlingsmomenten. Internationella Kempoförbundet (IKF) valde tidigt att enbart benämna idrotten för Kempo och istället därigenom ha olika regelverk. Man har sedan starten lyckats samla olika system från världens alla hörn och idag är över 160 länder medlemmar i IKF under samma regelverk. Mästare Amatto Zaharia är ordförande och en av de drivande krafterna bakom IKF.

Sverige


Så som idrotten ser ut idag i Sverige såg den inte ut för 30 år sedan när vår äldsta förening startdes. Träningen må vara ganska lik men graderingssystem, regelverk och dräkterna är olika mot då. Nu finns en internationellt erkänd Kempodräkt som har vita byxor och svart jacka. Kempoförbundet följer regelverken från IKF och har ett stort samarbete med andra nationella förbund. Ordförande för Svenska Kempoförbundet är Martin Jönsson Shihan som har varit verksam sedan 1991 och är en av personerna som stod bakom bildandet av Svenska Kempoförbundet och motionen till SB&K för att få idrotten officiell i Sverige samt motionen om eget underförbund inom SB&K.

tv. Martin Jönsson mottar sin Shihan titel från Amatto Zaharia (ROM), Edward Hartman(NED) och Robert Zingg (USA).


th. Martin Jönsson med Jeff Speakman, ordförande IKF 2008-2018, även känd från bla the perfect weapon.